Piben peger på personlighed
- Af Rebekka L Storgaard
- 28. sep. 2016
- 2 min læsning

- Et portræt af tøjbutikken LAKOR
I vinduet står et højt stykke tømmer, hvorpå der er fastsat drivtømmer fra hele verden. 187 km til Cold Hawaii. 187 km til det Udkants- Danmark, som drengene bag tøjbutikken LAKOR prøver at gøre ’street’.
’Det meget simpelt’
Når man træder ind over tærsklen til LAKOR i Latinerkvarteret, forventer man at blive mødt af Vesterhavets brusen. I montren ligger gamle fiskekroge og putter sig i sand hentet i marhalmsbeklædte klitter. Ved siden af dette stykke indlandskyst ligger Kronprins Frederik og ryger lakridspibe. Godt nok på tryk i glas og ramme.
”Butikken er bygget af drivtømmer og gamle haveskure. Det meget simpelt. Vi ønsker bare at sætte tempoet lidt ned og give folk et smil på læben”, forklarer butikschef Rasmus Matthiessen, mens han langsomt nyder en sort kop kaffe på butikkens grå betontrappe.
En skotsk højlandsko
”Jeg lavede en tegneseriestribe, da jeg var lille, om en skotsk højlandsko, der tog rundt i verden og surfede i noget sponsoreret tøj. Det er det tøj, som nu føres i butikken”.
Drømmen startede tidligt for ejer og designer Lasse Kornum, der som 17-årig lavede sin første kollektion på ti T-shirts.
”Jeg tabte penge på det, men det var sjovt.” Morskab og humor er en evig tematik i de prints, som han kreerer fra sit kontor i kælderen:
”I stedet for at tage tøjet inde i tegneserieuniverset, tager vi nu tegneserieuniverset ud på tøjet.”
Strikkende bedstemødre
Mange kan genkalde sig portrættet af den vejrbidte fisker med sydvest og pibe. Et billede, som drengene har fået megen inspiration fra.
”Vi vil gerne sætte nostalgi ind i en moderne kontekst”, siger Rasmus Matthiessen.
Derfor er der begejstring for deres design, Folk oplever en relation til motiverne. De skal ses i øjenhøjde og opleve de værdier, som ligger i mærket.
”Vi sælger halstørklæder og huer, der er strikket af bedstemødre. Der skal være en historie at fortælle. Det skal være personligt”, forklarer Lasse Kornum storsmilende og viser et prisskilt, hvorpå der står ’Hanne’ med blå, håndskrevne blogbogstaver.
Hun er en bedstemødrene, som strikker de tophuer, der senere pryder hoveder rundt i Aarhus’ bybillede.
’Jeg er rimelig uperfekt’
Man kan sammenligne LAKOR med byen Klitmøller. De gør ikke som alle andre. Hvor andre udkantsbyer lukker og slukker, blomstrer Klitmøller med stigende indbyggertal. LAKOR ønsker ikke at være en perfekt butik, men satser på slow-fashion med personlighed. En anden virksomhed ville måske skjule det faktum, at designeren er farveblind og butikschefen ordblind. Men ikke hos LAKOR.
”Jeg er rimelig uperfekt”, siger Lasse Kornum og fortsætter:
”Vi vil hellere tage humoren i brug. Det er derfor, vores vaskeinstruktioner er på vestjysk. Vi giver lidt af os selv på den måde.”
LAKOR-drengene har ikke travlt med at sætte stålfaste målsætninger.
”Vi har intet behov for at overtage hele verden, men et lille sommerhus ved kysten kunne nu være meget lækkert”, lyder det fra Lasse Kornum.
Comments